Nicotinepleisters

Nicotinepleisters zijn hulpmiddelen om te stoppen met roken. Deze nicotinepleisters zijn vooral geschikt voor mensen die passief willen stoppen met roken.

Nicotinepleisters: geleidelijke afgifte van nicotine

Een van de eerste en meest gebruikte hulpmiddelen bij het stoppen met roken zijn de nicotinepleisters. Deze pleisters geven geleidelijk aan therapeutische nicotine af, waardoor de trek in een sigaret verdwijnt. Het lichaam krijgt immers de hele dag door een beetje nicotine. Nicotinepleisters zijn perfect voor mensen die graag op een passieve wijze willen stoppen met roken. Dit houdt in dat ze een nicotinepleister willen plakken en er vervolgens de rest van de dag eigenlijk geen actie meer voor willen ondernemen. Nicotine spray, nicotinekauwgom en -zuigtabletten zijn voorbeelden van een actieve manier van stoppen, omdat men zelf bepaalt wanneer men de therapeutische nicotine wil hebben. Nicotinepleisters werken gewoon de hele dag door en is verkrijgbaar in verschillende sterkten milligram nicotine.
Nicotinepleisters

Nicotinepleisters: gebruik & dosering

Nicotinepleisters zijn verkrijgbaar in verschillende doseringen. Om erachter te komen welke dosering voor u geschikt zou zijn, moet u nagaan hoeveel sigaretten er per dag gerookt worden. De hoogste dosering nicotine staat vaak gelijk aan de nicotine die men in een dag binnenkrijgt van een pakje sigaretten. Meestal wordt er gekeken naar of men meer of minder dan 10 sigaretten per dag rookt. Bij meer dan 10 sigaretten begint men vaak met de hoogste dosering nicotinepleisters, bijvoorbeeld 21 mg per 24 uur. Na 6 weken wordt er afgebouwd. Eerst 2 weken 14 mg per 24 uur en dan 2 weken 7 mg per 24 uur. Wanneer men minder dan 10 sigaretten rookt, begint de kuur met 6 weken 14 mg nicotine per 24 uur en vervolgens 2 weken 7 mg per 24 uur. De nicotinepleisters dienen op een schone, droge huid te worden geplakt. Na 24 uur plakt u een nieuwe pleister, maar niet op dezelfde plek als de vorige. Door te wisselen kunnen er geen huidirritaties ontstaan.

Nicotinepleisters & roken

Wanneer u besluit te stoppen met roken met behulp van nicotinepleisters, let dan dat er ook echt niet gerookt wordt tijdens het gebruik van de pleisters. De combinatie van nicotinepleisters en blijven roken kan een overdosis aan nicotine geven in het lichaam, waardoor er verschillende aandoeningen kunnen ontstaan. Het gebruik van nicotinepleisters kunt u ook bespreken met uw huisarts, apotheker of drogist. Volg altijd de bijsluiter. Mogelijk valt dergelijke stopmiddelen onder uw basisverzekering. Neem contact op met uw zorgverzekeraar om te kijken of nicotinepleisters vergoed wordt.

Nicotinepleister ervaringen

De ervaringen zijn zeer divers. Hebt u wel eens een nicotinepleister gebruikt? Zo ja, dan horen wij graag uw ervaring! U kunt onderaan deze pagina uw reactie toevoegen.

Naar de Startersets →

6 gedachten over “Nicotinepleisters

 1. Nu 5 de dag zonder roken. Met behulp van de pleister21 mg, geen trek ook om te te roken.
  Was een stevige roker 37 sigaretten per twee dagen.
  Op sommige momenten wel de behoefte aan een sigaret maar dat is geestelijk, lichamelijk geen verschijnselen van licht aangebrand of sacherijnig. Kan er goed mee omgaan en de trek verdwijnt dan weer snel op de achtergrond, nou geen trek maar dat je iets mist “een gewoonte”.
  Ik plak de pleister na het sporten en voor het slapen gaan gaat de pleister eraf.
  Voor mij werkt dit supper, smorgens warme handen voorheen verkrampt en koud . Hartslag is nu al rustiger en al het vuil komt los zowel neus als longen.
  Voor ieder die gaat stoppen heel erg veel succes💪🏼

 2. Wij zijn 53 dagen van het roken af. En zaten al in fase 3 (7 mg) door omstandigheden zijn wij nu 1 stap terug naar 14 mg terug tijdelijk, bang voor een terugval. Wij hebben met de pleisters totaal geen zin in een sigaret en ook niet gehad. Ik plak ze s’avonds altijd op een vaste tijd (heel belangrijk) daardoor heb ik er s’ochtends ook geen last van.. Aan het begin hadden wij schilderen op de mobiel staan als afleiding..

  1. Ik ben in de laatste fase. Nog 3 dagen de 7 mg en dan heb 10 weken niet gerookt en vanaf start met 6 weken 21 mg geen enkele drang meer gehad. De 7mg pleisters plak nu einde ochtend en verwijder ze rond 18 uur. Om alvast voor te bereiden op de fase zonder pleisters.

   Als zware roker bijzonder dat ik dit niet eerder geprobeerd heb in al mijn autonome pogingen. Geen enkele moeite heeft het mij de afgelopen 10 weken gekost. En vaak met warme weer afgelopen weken vielen de pleisters na paar uur af en had ik ze ook niet meer nodig.

   Dit gaat mij lukken. En gezond worden. En 5000 euro per jaar overhouden.

   Ik heb wel al 10 weken hele slechte slaapnachten. En soms veel jeuk maar ervan uitgaande dat dat na komende week beter gaat worden!

 3. Over een uur mag ik een nieuwe pleister plakken.
  Moet zeggen dat de trek gedachten naar een sigaret snel verdwijnen.
  Ik gebruik de 14 mg pleisters en later op de dag kreeg ik wel steeds iets meer het knagende gevoel van een sigaret willen roken. Dus voor mijn gevoel maak ik de 24 uren niet volledig rond met een pleister. Maar desondanks werkt de pleister om de lichamelijke drang te onderdrukken.
  Zometeen mag ik dus een nieuwe plakken en ben heel benieuwd of die trek in sigaret lichamelijk dan ook weer verdwijnen. En is het vooral het geestelijke wat ik aan moet pakken. En vervanging moet vinden voor die momenten.

 4. Nou vandaag eerste dag met die pleisters maar het jeukt als de t*f*s. Behoefte van een sigaret gaat niet weg bij mij

 5. Gisteren gestopt met roken en begonnen met pleisters. Heb amper nog zin in een sigaret, het is meer mijn geest die een sigaret wil. Voor mij werkt het tot nu toe heel goed. Nooit gedacht dat ik zou kunnen stoppen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *