Nicotine

Nicotine is de verslavende stof en zit in tabak, e-liquid, sigaretten en in nicotinepleisters. Het geeft de (ex)roker een prettig en verzadigd gevoel. Na een tijdje is dat effect uitgewerkt en vraagt het lichaam weer om nicotine. Nicotine in e-liquid is vergelijkbaar met tabak sigaretten. Het wordt aangeduid met milligram.

Nicotinevervangers

Welke nicotinevervangers zijn er allemaal vraagt u zich af? De laatste dertig jaar zijn veel verschillende manieren bedacht om te stoppen met roken en dampen. Het boek van Allen Carr is erg bekend en geliefd onder de stoppers. Nicorette is een bekende speler op het gebied van nicotinepleisters en nicotinekauwgom.

Nicotine in de tabaksplant
De tabaksplant bevat van nature de stof nicotine. Het zit voornamelijk in de wortels, maar wordt op den duur opgeslagen in de bladeren. Door op de bladeren van de tabaksplant te kauwen of door verbranding van de tabak die van de bladeren wordt gemaakt komt de nicotine vrij in het lichaam. In slechts zeven seconden bereikt de nicotine vervolgens de hersenen en geeft hier een fijn, licht verdovend gevoel af. Wanneer dit gevoel is uitgewerkt vraagt het lichaam eigenlijk weer om een nieuwe sigaret om zo te kunnen genieten van de nicotine. En dat maakt roken zo verslavend.
Nicotine

Nicotine zit in alle tabak
Met uitzondering van pure kruidensigaretten is nicotine terug te vinden in alle tabak die afkomstig is van de tabaksplant. Dat houdt in dat het ook in waterpijp- en pijptabak zit, alsmede in sigaren. Wanneer men nicotinevrije tabak aanschaft heeft de kans dat er weinig tot geen nicotine in de tabak zit. Maar de meeste tabak bevat deze stof gewoon. Hoewel de nicotine geen kanker veroorzaakt (daarvoor zijn andere stoffen in de tabak de boosdoener) is het wel de veroorzaker van de verslaving.

Nicotine opname door het lichaam
Nicotine wordt door het lichaam op verschillende manieren opgenomen. Ten eerste door de rook te inhaleren. Hierdoor komt het in de longen en dus in de bloedsomloop terecht. Ten tweede kan nicotine worden opgenomen door de slijmvliezen, zoals bij snuiftabak of pruimtabak bijvoorbeeld gebeurt. Tot slot is het mogelijk om nicotine via de huid op te nemen. Bijvoorbeeld door middel van nicotinepleisters.

Therapeutische nicotine
Wanneer men gaat stoppen met roken is de schreeuw van het lichaam om nicotine eigenlijk het ergste. Men moet immers zien te breken met de verslaving. Wanneer iemand het heel moeilijk vindt om daar tegen te vechten, is het verstandig om hulpmiddelen met therapeutische nicotine te gebruiken. Dit zijn bijvoorbeeld de pleisters, kauwgom en zuigtabletten die verkrijgbaar zijn bij drogisterij en apotheek. Hiermee is het eenvoudiger om de nicotineafhankelijkheid van het lichaam langzaam af te bouwen.

Naar de Startersets →

Naar de E-Liquids →

1 gedachte over “Nicotine

  1. Wat is het verschil tussen nicotine en therapeutische nicotine?
    Als ik een ‘behandeling’ met pleisters volg, is mijn laatste dosis 10mg.
    Dit komt overeen met de hoeveelheid nicotine in 12 sigaretten.
    Als ik dagelijks zo’n 12 sigaretten rookte, begint mijn eigenlijke afkick van de nicotine dan niet pas na die behandeling… Wat is nu het verschil tussen wel of niet gebruiken van pleisters en tot wat baat dit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *