Roken op Schiphol

Geplaatst op 1 Reactie

Roken op Schiphol? Op vakantie met het vliegtuig kan voor een roker vervelend zijn. In het vliegtuig mag immers niet meer gerookt worden. Mag men nog wel roken op Schiphol? Wilt u de e sigaret meenemen in het vliegtuig kan maar zal aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen.

Roken op Schiphol mag

Ja, luidt het antwoord op die vraag, men mag roken op Schiphol, maar niet overal. Op de Nederlandse luchthaven zijn verschillende rookruimtes ingericht waar rokers voor de vlucht of tijdens een overstapperiode een sigaretje mogen opsteken. Echter kan er alleen gerookt worden als de bar of het restaurant waar de rookruimte bij hoort ook geopend is. Maar gelukkig is er altijd wel iets open op de luchthaven. Door de bordjes ‘rookruimte’ te volgen, zijn ze gemakkelijk te vinden. Ook buiten mag er nog een sigaretje worden opgestoken. Let wel: dit mag alleen in de speciale rookzones. Deze staan uiteraard goed aangegeven en zijn door middel van speciale bordjes zo te vinden. De rookzones zijn te vinden op Schiphol Plaza.

Rookverbod in openbare ruimtes

Schiphol is een grote hal, er zijn veel winkeltjes, er grenst een station aan en er zijn diverse restaurants te vinden. Het wordt dagelijks door duizenden mensen gebruikt. Het is een van de meest drukbezochte openbare ruimtes van Nederland. En in Nederland is het nu eenmaal verboden om te roken in een openbare ruimte. Om rokers tegemoet te komen, zijn er dus speciale rookruimtes ingericht met asbakken en afzuigers. Dit is gedaan om niet-rokers en vooral kinderen niet tot last te zijn.

Roken achter de douane

Voor het douanegebied zijn er dus speciale rookruimtes ingericht, maar als men een lange reis gaat maken is inchecken en op tijd door de douane gaan een must. En dan? Reizen is best stressvol en als men dan ook nog eens niet mag roken omdat de luchthaven een openbare ruimte is, kan dat veel stress opleveren. Haal diep adem en weet dat rondom de gates ook rookzones en rookruimtes zijn ingesteld. Hier mag dus met een gerust hart een sigaret worden gerookt. Op de plattegrond van Schiphol en in de bewegwijzering wordt dit zeer duidelijk aangegeven.

Taxfree shoppen

Staat men een lange vlucht te wachten en breekt het zweet uit bij de gedachte dat er niet gerookt mag worden in het vliegtuig? Geen probleem. Tijdens de vlucht mag men gewoon gebruik maken van een e-sigaret (vraag dit wel eerst na bij de vliegmaatschappij, dit kan namelijk per reis en maatschappij verschillen). Deze kan in de winkels na de douane worden aangeschaft. Ook nicotinepleisters, nicotinekauwgom of zuigtabletten met therapeutische nicotine zijn achter de douane bij de taxfree winkeltjes te koop. Dat maakt het toch minder stressvol om op vakantie te gaan met het vliegtuig. Uiteraard is het nog beter om te stoppen met roken voordat de vakantie begint. Zo houdt men nog wat extra geld over voor een souvenirtje op vakantie.

Naar de Startersets →

1 gedachte over “Roken op Schiphol

  1. Worden de rookruimtes op Schiphol ook verboden per 1 april 2020?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *