Roken in de trein

Roken in de trein? Roken in de trein is niet toegestaan. Het is wel mogelijk om op de stations in speciale rookzones een sigaret op te steken. Deze zones worden aangegeven.

Verboden te roken

Roken in de trein is nog niet zo lang geleden afgeschaft, namelijk pas in 2003 besloot NS dat het tijd werd om een rookverbod in te stellen in het openbaar vervoer. In sommige coupés zijn de asbakken nog terug te vinden, dichtgelast weliswaar, maar ze zitten er nog steeds als een reliek aan weleer. Voor 2004 was het heel normaal dat men kon kiezen om in een roken of niet-roken coupé plaats te nemen. Soms grensden deze compartimenten aan elkaar en was een glazen deurtje met afscheiding het enige dat de roker en de niet-roker van elkaar scheidde. Echter hield de uitgeblazen rook en sigarettendamp geen rekening met afscheidingen: het ging dwars door de kieren heen. Bovendien, zo bleek later, waren in de niet-rokers afdelingen veel kankerverwekkende stoffen uit sigarettenrook teruggevonden. Rook gaat immers overal doorheen.

Hoge concentratie fijnstof

Roken in een kleine ruimte, zoals in de trein, zorgt ervoor dat de concentratie aan kankerverwekkende stoffen (ook wel fijnstof genoemd) vele malen hoger is, dan roken in een grote hal. Vooral wanneer heel veel reizigers samen een sigaret, pijp of sigaar opsteken is de rookontwikkeling duidelijk te zien. Rook zoekt altijd een uitweg en daarom gaat het zo via kieren en ventilatieschachtjes door de hele trein heen. Niet-rokers komen dan ook in aanraking met de rook, zelfs al zitten ze in een heel ander deel van het treinstel. Daarnaast trekt rook in bekleding en blijft het fijnstof eenmaal neergedaald kleven aan ramen, tafeltjes en de vloer. Kinderen, zwangere vrouwen, mensen met astma… ze komen er toch mee in aanraking als ‘third hand smoke’. NS wilde iedereen een schone, gezonde treinreis aanbieden. Vandaar het rookverbod in de trein.

Roken op het station

Hoewel een treinstation valt onder de openbare gebouwen – men kan er immers vrij rondlopen en zonder uitnodiging binnentreden – heeft NS wel besloten om de roker iets tegemoet te komen. Op de perrons zijn zogeheten rookzuilen of rookzones ingesteld. Deze worden extra goed afgezogen, om zo medereizigers op het perron te ontzien van meeroken. Ook zijn hier speciale asbakken aangebracht, waar een opgerookt sigaretje in weggegooid kan worden. Zo blijft het perron ook stukken schoner. Sommige treinstations hebben speciale rookruimtes. Wanneer men met de trein gaat reizen, is het mogelijk om van te voren bij de stations die worden aangedaan informatie in te winnen over deze speciale rookzones en rookruimtes. Roken buiten het treinstation mag natuurlijk, mits er geen andere regeling is getroffen. Let daarbij wel dat anderen geen last hebben van de sigaret en dat de sigarettenpeuk netjes in een daarvoor bestemd rooster of asbak wordt weggegooid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *