Pruimtabak

Pruimtabak is een grof gesneden tabak die niet wordt gerookt, maar gekauwd – of gepruimd. Het is een van de oudste manieren voor het nuttigen van tabak.

Pruimtabak: gebruik van de Indianen
Het gebruik van pruimtabak is al eeuwenoud. De kolonisten van Amerika kwamen er voor het eerst mee in aanraking dankzij de originele bewoners: de Indianen. Zij gebruikten pruimtabak als genotsmiddel. Eigenlijk plukten ze de bladeren gewoon van de tabaksplant op en kauwden erop. Niet alleen de Amerikaanse stammen waren hier bekend mee. Er werd ook door stammen in Zuid-Amerika volop op tabaksbladeren gepruimd. Pruimen was in die tijd het eenvoudigste om te doen. Bovendien was het zeer goedkoop. Het enige nadeel is dat de sappen en later uitgekauwde tabak uitgespuugd dienen te worden. Hiervoor gebruikten rijkere mensen een speciale bak: de kwispedoor.
Pruimtabak

Pruimtabak populair bij cowboys en sporters
Pruimen was natuurlijk zeer populair bij de cowboys, maar we kennen ook wel de spugende en kauwende honkbalspelers. Veel honkballers gebruikten pruimtabak tijdens wedstrijden. Het was in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw daarom heel normaal om pruimtabak te gebruiken. Het pruimen in de sport stopte echter in navolging van de tabakswet. Ook ebde de populariteit met de opkomst van sigaretten snel weg.

Pruimtabak is ook schadelijk

Veel mensen denken dat het gebruiken van pruimtabak minder schadelijk is voor de gezondheid en ook minder verslavend is. De tabak wordt immers niet gerookt. Niets is minder waar. De tabaksbladeren die voor de pruimtabak worden gebruikt, bevatten gewoon nicotine, de verslavende stof in tabak. Dus pruimen en roken is eigenlijk even verslavend. Stoppen met pruimen kan zelfs dezelfde ontwenningsverschijnselen geven. En hoewel de meningen er over zijn verdeeld, zijn er voldoende onderzoeken geweest die een direct verband hebben gelegd tussen het gebruiken van pruimtabak en mond- en keelkanker.

Verkrijgbaarheid van pruimtabak

Pruimtabak is overigens nog steeds verkrijgbaar. Men denkt dat de populariteit ervan misschien wel weer gaat stijgen dankzij het rookverbod in openbare ruimtes. Het gebruiken van pruimtabak is namelijk niet verboden in openbare ruimtes, omdat je – mits je de tabak netjes opruimt – er niemand lastig mee valt. Er worden zelfs smaakjes aan het tabak toegevoegd, zoals drop, honing en krenten, om zo het pruimen nog aangenamer te maken.

3 gedachten over “Pruimtabak

  1. Geen verbranding. Roken door de verbranding erg ongezond, bij de verbranding allerlei chemische reacties, er worden zelfs dioxines gevormd. Omdat de nicotine niet verbrand, kun je wel een hoge dosis nicotine binnenkrijgen.

  2. Op de motor heb vaak pruimtabak gebruikt omdat een sjekkie zo opwaaide en sigaren niet aanbleven of heel schuin opbrandde. Stond ik ergens in Duitsland op een zonnige zondagmiddag bij het stoplicht, stond een auto naast mij met kinderen erin naar mij te joelen. Ik leegde mijn wang op het hete asfalt in het zicht van de auto’s. In absolute weerzin draaide alle voertuiggebruikers op dat moment in afschuw hun hoofd weg! Tja, o’tempora o’mores, o tijden o zeden.

  3. ik zelf gebruik liever pruimtabak dan roken maar als die wet nog bestaat,in 1905 is er een wet aangenomen die het gebruik van pruimtabak in cafe verbood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *