Houtrook

(Hout)rook is zeer schadelijk voor de gezondheid en is kankerverwekkend. De geur van een houtkachel of open haard roept waarschijnlijk gezellige herinneringen op maar vermijd deze zoveel mogelijk. Met name (lichte) astmapatiënten doen er goed aan houtrook ten alle tijden te vermijden. Door het verbrandingsproces komen schadelijke stoffen vrij zoals dioxine en benzeen. PAK’s, ultra fijnstof en koolmonoxide zijn giftige stoffen en schadelijk voor de algemene gezondheid. Tot de risicogroepen behoren; ouderen, COPD patiënten, kleuters en zwangere vrouwen. Houtrook kan de DNA beschadigen en veroorzaker van verschillende typen kankers. Fijnstof PM2,5 is zo’n kankerverwekkende stof wat ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Helaas is de overlevingskans bij longkanker klein.
Houtrook
Wanneer u de kinderen in bed stopt en houtrook ruikt op de slaapkamer meldt dit altijd bij uw gemeente. De gemeente heeft een zorgplicht voor haar burgers en zal moeten optreden. Echter, gemeenten en organisaties als kwf, longfonds, GGD en het RIVM zitten met handen in hun haar omdat er nagenoeg geen wetten en regels zijn om op te treden tegen houtrookoverlast. Alleen bij windstil en mistig weer mag er niet gestookt worden maar het kwaad is dan al geschied omdat een deel van de houtstokers hier geen rekenschap mee houdt. De oplossing zou zijn om houtkachels en openhaarden te verbieden in woonwijken maar het lijkt dat de politiek haar vingers hier niet aan durft te branden.

Slechts een handjevol houtkachels kunnen de hele buurt verontreinigen met ongezonde lucht. Fijnstof en ultrafijnstof brengt direct schade toe aan longen. De geur (fijnstof) blijft ook lang hangen en is luchten erg belangrijk maar ook luchten kan niet wanneer u hinder ondervindt omdat u mogelijk meer (ultra)fijnstof in huis haalt. Enige oplossing is alles potdicht houden en werken met een luchtreiniger.
Wanneer u een luchtreiniger wilt aanschaffen informeer goed naar de verschillen en welke luchtreiniger de beste fijnstoffilters heeft. Dergelijke filters zijn meestal niet geschikt voor 70°C en wordt het afgeraden filters te stofzuigen of te wassen. De structuur veranderd en daarmee verslechtert de filterefficiëntie.

Stoppen met roken, dampen en hout stoken is natuurlijk het beste voor uw longen. Vanwege langdurige structurele blootstelling aan rook veroorzaakt allerlei nare klachten en ziekten. Neem ook eens een kijkje op luchtfonds.nl voor meer informatie, wetenschappelijke onderzoeken en overlast van houtrook.

Over houtrook
Middels dit artikel willen wij u op de hoogte brengen van de gevaren van houtrook. Uit zeer recent onderzoek is gebleken dat houtrook zeer schadelijk voor de gezondheid kan zijn en daarbij ook nog eens kankerverwekkend. Ons dringende advies: neem geen risico en vermijdt houtrook ten aller tijde. Hout stoken is absoluut niet CO2 neutraal en vanwege dat feit niet duurzaam. Ook barbecues, terraskachels en vuurkorven kunnen voor vervelende gezondheidsproblematiek zorgen. Het feit dat wij dit zo expliciet aan u mededelen is niet voor niets, en dit gaan we nu aan u uitleggen.
Veel mensen waaronder uzelf misschien ook wel zijn dol op de geur van een brandende houtkachel. In de regel herinnert de geur voornamelijk de oude generatie mensen in Nederland aan mooie tijden waarbij men met de hele familie gezellig rondom de houtkachel of open haard zat. In de winter als het ijskoud is, maar ook tijdens het Sinterklaasfeest of gezellig als de kerstperiode is aangebroken.

Houtrook voor iedereen schadelijk

Het staat als een paal boven water dat de ‘confrontatie’ met houtrook of een brandende houtkachel slecht voor de gezondheid is. Toch is het zo dat sommige mensen er meer gezondheidsklachten aan overhouden dan andere mensen. Volgens doctoren zijn vooral astmapatiënten vatbaar voor de gevaren van houtrook. Deze groep mensen moeten houtkool helemaal vermijden. Hetzelfde advies geven we aan ouderen, COPD patiënten, kleuters en zwangere vrouwen. Zij lopen ook meer risico.

Houtrook is enorm gevaarlijk

Het gaat mis tijdens het verbrandingsproces. Als houtrook in ‘vlam staat’ komen er schadelijke stoffen vrij zoals dioxine en benzeen. Ter verduidelijking dioxine is een verzamelnaam voor een groep van organische verbindingen. Deze verbindingen bestaan uit een aantal zeer giftige stoffen. Zij ontstaan bij verbranding van materialen die chloor in zich hebben. Benzeen daarentegen, is een organische verbinding die ook wel omschreven wordt als aromatische verbinding.

Daarnaast zijn er nog meer giftige stoffen die schadelijk zijn voor de volksgezondheid. PAK’s, ultra fijnstof en koolmonoxide zijn hier drie duidelijke voorbeelden van. Houtrook kan ook DNA beschadigen en staat aan de basis van verschillende soorten kanker. Helaas is de overlevingskans bij vele soorten kanker waaronder longkanker klein. In aanraking komen met houtrook kan leiden tot vervelende klachten zoals hoofdpijn, stress, misselijkheid, slaapklachten, irritatie van ogen en keel, hoesten, vermoeidheid en benauwdheid. Voorkomend zijn ook luchtwegklachten en hart- en vaatziekten die ontstaan.

Kom in actie bij houtrook van anderen

Ouders die hun kroost in bed stoppen en houtrook op de slaapkamer ruiken krijgen van ons het dringende advies directe de betreffende gemeente in te schakelen. Wat sommige mensen niet weten, en wij daarom expliciet benoemen, is dat Gemeenten in Nederland een zorgplicht hebben voor haar burgers en zullen moeten optreden. Momenteel zitten er veel haken en ogen aan maatregelen die er daadwerkelijk genomen kunnen worden. Voor diverse mensen in ons land een heus hoofdpijndossier.

Momenteel mogen Nederlanders alleen bij windstil en mistig weer niet stoken. Vooraanstaande wetenschappers hebben meerdere keren aangegeven dat de oplossing voor het probleem is dat houtkachels en openhaarden verboden moeten worden in woonwijken. Want, geloof het of niet, een handjevol houtkachels kan al een hele buurt verontreinigen met ongezonde lucht. Als een woonplaats dichtbevolkt is levert houtrook extra overlast voor omwonenden. Onlangs zagen we op tv een wetenschapper uitleggen dat alle rook ongezond is. Denk dus even twee keer na voordat u besluit uw hamburgers op het BBQ ijzer te gooien.

Ondanks alle regels en wetten die het lastig maken om houtrook helemaal uit te bannen kunt u zelf wel meehelpen aan de vermindering. Kies bijvoorbeeld voor schone energie, die geen vervuilende uitstoot heeft. U kunt nog zo goed gezind zijn er zijn altijd buren die koste ten koste gebruik willen maken van houtrook. Komt u in een dergelijke situatie terecht? Ga dan alstublieft het gesprek aan met uw buurman of buurvrouw.

In vele buurten is er iemand die door het leven gaat als buurtbemiddelaar. Diegene zouden wij in zo’n geval direct inschakelen. Werkt dat niet? Wijs uw buren op de website van RIVM. Vaak heeft die site een overtuigende kracht op mensen.

Informeer bij Gezondheidsorganisaties

Heeft u nog steeds vragen of weet u zich geen raad met onderwerpen met betrekking tot houtvuur? U kunt vaak ‘aankloppen’ bij gezondheidsorganisatie zoals de GGZ. Deze instanties hebben mensen in dienst die middels trainingen beschikking over nieuws en de laatste ontwikkelingen. De personen die als specialist worden aangewezen bij een gezondheidsorganisatie geven ook vaak voorlichting aan inwonende van de betreffende gemeente.
Op het moment van schrijven worden er nog geen officiële luchtmetingen gedaan bij overlast door houtrook. Wat we eerder in het artikel al aangaven, de regelgeving maakt dit gewoon heel lastig. Verder moet er qua onderzoeken nog een berg werk verzet worden.

Stookalert

Vanaf 1 november (2019) heeft de overheid een stookalert in het leven geroepen. Wanneer de weersomstandigheden dusdanig slecht zijn om te stoken komt er een alert. De luchtkwaliteit in combinatie met de weersomstandigheden moet stokers behoeden om de open haard of palletkachel aan te steken. Het is natuurlijk goed dat de overheid hier enige aandacht aan spendeert maar of hiermee de houtrookoverlast gaat verdwijnen is niet het geval. Houtrook is altijd schadelijk ongeacht de weersomstandigheden evenals een gecertificeerde (hout)kachel. RIVM en KNMI werken samen aan het online houtrook alert en zal waarschuwen wanneer beter niet gestookt kan worden. Het blijft een advies en komt er vooralsnog geen verbod op houtkachels in woonwijken en zal de emissies van houtstook volop aanwezig blijven op koude dagen.

Afgelopen zaterdag (30 november 2019) was het zo ver. RIVM heeft een stookalert afgegeven voor de provincies; Drenthe, Friesland, Noord-Holland, Overijssel, Flevoland en Gelderland. Op deze manier worden houtstokers geattendeerd om gelieve niet te stoken om gezondheidsklachten bij omwonenden te voorkomen. Of dit stookalert daadwerkelijk heeft bijgedragen is vooralsnog niet bekend.

Subsidie om te stoppen met stoken

Gemeente Utrecht geeft haar inwoners een bedrag van 2000 euro wanneer de houtkachel of open haard laat verwijderen. Zoals eerder gezegd kan een handjevol houtstokers de gehele woonwijk verontreinigen met ongezonde lucht. Wie de houtkachel of openhaard laat weghalen of voorgoed onbruikbaar maakt krijgt hiervoor een vergoeding. Deze subsidieregeling geldt van 1 december 2021 tot 21 december 2022.

35 gedachten over “Houtrook

  1. Wij zitten zo ongeveer de hele dag en gedeelte avond en nacht hier in de houtrook van iedereen om ons heen het is verschrikkelijk. Een deel van ons huis is aan vernieuwing toe de hele gang zit onder de lucht van houtrook en de badkamer ook het is vreselijk. Vandaag een prachtige dag maar helaas buiten is het niet te doen van de stank, we wonen verder heel fijn. Ik snap werkelijk waar niet dat dit verboden wordt het is misselijk – en ziekmakend. We kunnen niet luchten omdat er de hele dag gestookt wordt. Schandalig dat dit mag.

  2. Allemaal mensen die lijden door onwil van anderen, ik zit in een zelfde situatie, al de gemeente gebeld en daar werd gezegd: eerst zelf met de buren spreken en er samen uitkomen, nou dat is wel uit te sluiten met deze buren, 24/7 365 dagen per jaar, ze hebben geen gas cv en het ergste is nog dat ze geverfd en behandeld hout stoken, op dit moment ligt er een enorme berg dikke palen, lijken die vaak in water staan bij kades en sluizen en blauw, wit, bruin rood, groen, orange zijn geverfd. Of reststukken van een houtgroothandel. Alles wordt gekloofd verzaagd en in het houthok gestopt om later te worden verstookt.
    Ik sprak ze er eindelijk vorig jaar op aan, nadat de boven verdieping totaal verrookt was, ik was vergeten de ramen dicht te doen toen ik even weg moest. Ook al omdat we een crèche/kinderopvang in de straat hebben, maar er werd meteen gezegd dat dit hout voor de boerderij (van de broer van haar man) bestemd is, onzin natuurlijk, ‘s avonds lag het in de kruiwagen die ‘s morgens leeg was en daarna werd het alleen maar erger met dat geverfde hout. Ben nu wel bang dat als ik naar de gemeente en de mensen aanpak ik daar de gevolgen van zal gaan krijgen. Maar het is een enorm dilemma, als ze doorgaan wordt straks hier iedereen ziek en onderneem ik stappen dan is de kans groot dat hier wonen geen pretje meer zal worden.
    Ik heb zelfs gelezen dat als tegen beter weten in geverfd of behandeld hout stookt je een milieu delict begaat waar een straf/boete op staat.

    1. Hallo, Ik heb COPD en mijn buren stoken ook van alles en nog wat in een allesbrander die achterhuis staat. Mijn buurvrouw is overleden aan lymfeklierkanker. Verderop is er 1 die ertegen vecht Nu kreeg ik zaterdagnacht pijnlijke klieren en moest ik hoesten omdat de rook mijn slaapkamer binnen kwam. Het moet verboden worden.

    2. Een mooie nazomerdag. Ik zit buiten. Ik ruik in lichte mate houtrook. Ik kan er slecht tegen naar ik denk dat het wel mee zal vallen met het onwel worden. Na een klein half uurtje begin ik licht te worden in mijn hoofd, krijg ik het benauwd, voel me niet goed. Naar binnen. Ramen, deuren dicht. De buren stoken de kachel…

    3. Het is al een tijd geleden dat je dit plaatste. Ik ben pas nu bezig met de enorme overlast van de houtkachels in mijn omgeving (dichtbevolkte woonwijk). De stank binnen is af en toe niet te harden. We hebben luchtreinigers staan maar zelfs die kunnen de lucht niet meer wegkrijgen af en toe. Zoon heeft ernstige longproblmen. Zelfs dat is kennelijk niet genoeg voor de buren om minstens rekening te houden met wanneer te stoken. Vriendelijke appjes gestuurd en een mail en aangeboden om te helpen (financieel) met rookkanaal maar nu wordt er niet eens meer gereageerd. Voorheen een prima relatie met deze buren gehad, helaas is dat voorbij. Dus ook wij zitten met handen in het haar. Hoe is het bij jullie afgelopen?

  3. Houtkachels en pelletkachels verbieden in woonwijken.

  4. Houtstook is schadelijk en geeft overlast. Normaal krijg je bij deze kwalificaties straf. Maar nee hier krijg je subsidie als je stopt of het vermindert. Als je met moderne kachels stookt is het minder slecht, maar subsidie zal geïnterpreteerd worden als goed.

  5. Voor mensen die de tijd nemen/hebben zie document: zijn houtkachels ecologisch verantwoord (PDF)

  6. Ik woon aan de Maas in het uiterste noorden van Frankrijk in een dorpje van 172 inwoners. Hier wordt tegen de klippen omhoog hout gestookt. Zelfs in de zomer stookt men hout om warm water te hebben. Geheel afhankelijk van windrichting en neerslag is het hier nauwelijks uit te houden. Het enige wat helpt is verhuizen. Ik kan ze hier niet verplichten hun jarenlange gewoonte vanwege mij als buitenlander, te veranderen.

    Heb ook al een (te)kleine luchtreiniger in gebruik op de slaapkamer; bij mij loopt de CV op olie, is ook niet gezond. Ik heb extra een handig apparaatje aangeschaft om de luchtkwaliteit te meten.
    pm 1,0 pm 2.5 pm 10
    18 20 26
    4 8 8
    100 107 145
    18 18 23
    De juistheid van de waarden kan ik niet controleren. Is sterk windrichting afhankelijk en weet precies uit welke schoorsteen de ellende komt. Bij regen wordt de lucht dusdanig gewassen dat de waarden dalen tot 2 2 2 of zoiets.

  7. Onze praktijk en woning liggen in een dichtbevolkt gebied, waar 1 niet werkend stel 24/7 hout stookt. Als bezuiniging bleek uit een gesprek, waarin ik vroeg of zij een aantal uren minder wilden stoken, omdat mijn zieke moeder het zo benauwd had. Ze stoken bij mist, als het windstil is, bij 20 graden etc. Als mantelzorger heb ik mijn moeder al elders moeten onderbrengen, omdat zij geen raampje open kon zetten om te luchten. In haar laatste levensfase heeft zij niet eens buiten kunnen zitten in onze tuin.
    Erg verdrietig voor ons en haar, maar de buren reageerden defensief. Het mag van de wet, dus waren zij niet van plan om veranderingen toe te passen.
    Tijdens mijn zwangerschap begon ik heel erg te hoesten. De huisarts gaf aan dat ik gevoeliger reageerde op de fijnstof.
    Onze baby was ook heel benauwd en heeft nu helaas nog steeds hoestklachten als de wind onze kant op komt.
    Ik heb inmiddels elders een huisje geregeld waar ik drie dagen met de kinderen heen kan. Eindelijk schone lucht, zonder klachten. De andere vier dagen moet ik in de praktijk werken, dus dan hebben de kindjes en ik gewoon pech. De gemeente doet niet aan handhaven en de buren staan niet open voor verandering, dus moeten wij onze gezondheidsklachten accepteren. Uiteraard denken wij aan verhuizen. Overal is veel vraag naar zorgmedewerkers, dus hebben wij gelukkig de kans om weg te gaan.
    Bezuinigingen voor de stokers? Wat kost het de gedupeerden niet om ziek te worden? En de overheid? En wat doet het op lange termijn met zuigelingen? Vroeger mocht je boven de wieg roken en dat is nu gelukkig verboden. Wie weet zal de overheid maatregelen nemen als er steeds meer longpatiënten bij komen en de zorg niet meer te betalen is. Dan zal hout stoken ook enigszins aan banden worden gelegd, om onze medemens wat lucht te gunnen.

    1. Heel herkenbaar. Dit is wat er bij ons ook gebeurd. Ik ben van gezond naar bronchitis naar kwaadaardig kanker gegaan, inclusief bestralingen. Ik ben al vanaf 23 sept 2022 thuis en mijn lichaam wil maar niet herstellen. Na de bestralingen 33 in totaal heb ik met kerst een fikse griep gehad en daarachter nog wondroos aan mijn gezond oor en op moment van schrijven nog een bacterieel infectie met eczeem. Ook onze buren vinden de wet zegt dat ze mogen stoken en dat doen ze ook. Aan mist stookwijzer.nu hebben ze lak en blijven stoken 24/7 met vorst en idd in de zomer met 20 graden gaat de houtkachel aan. Zitten wij binnen met 23 graden in huis met alle ramen, deuren en ventilatierooster dicht. Terwijl ik graag de natuur wil ruiken maar helaas ruiken wij alleen maar verbrandt hout.

  8. Het wordt steeds populairder om een vuurkorf aan te steken. Ik heb ook het idee dat er meer mensen op hout zijn gaan stoken en dat in een best wel compact gebouwd gebied!
    We zitten ‘savonds steeds vaker in de rooklucht van verschillende huizen is de buurt.
    Vaak is het niet precies te achterhalen waar de rook vadaan komt: dan ruikt alleen de bovenverdieping naar rook.
    Ondertussen is de smog soms niet te harden (ik heb sinds ruim een jaar een fijnstofmeter: die stijgt dan van 1 of 2 micro-g naar boven de 40 en soms wel boven de 100!).

    De overheid doet er nog wat bovenop met een nieuwe houtstook centrale in de buurt. Ik moet wel zeggen: de rook uit zo’n centrale die is veel beter gefilterd dan een prive hout kachel. Een vuurkorf of openhaard is nog veel erger.

    Voor de duidelijkheid: houtstook is niet klimaat neutraal. Dat is achterhaald met de uitzondering voor het stoken van lokaal snoeihout dat niet special is ‘gesnoeid’ om te stoken, of bomen gekapt aan het eind van hun levensduur (b.v. bij een eik pas na honderden jaren). Bij al het andere kan je een boom beter laten groeien: een grote boom slaat meer CO2 op dan meerdere kleine op het zelfde oppervlak. En een verbrande boom geeft alleen maar CO2 af.

  9. Hier wordt jammer genoeg vanalles gestookt in de gemeente. En zelfs buiten opgebrand. De gemeente vindt het normaal..

  10. Inmiddels is de Vrederechter langs gekomen op een warme zomerdag en ja de kachel brandde toen niet en de schouw was steeds niet in orde volgens de NBN normen.
    De Vrederechter bekeek het even vluchtig en zei dat alles in orde was.
    Wij kregen zelf de kans niet om de honderden Video films te tonen welke wij in de laatste jaren maakten.
    Tijdens zijn bezoek kwamen wij te weten dat de Vrederechter zelf een houtkachel heeft……
    De advocaat van de “Stille doder” schreef dat ,indien het zo ongezond moest zijn zoals wij beweerden,wij al lang dood zouden zijn !
    Inmiddels is er kanker vastgesteld in de longen van mijn ( niet rokende of meerokende ) echtgenote en moet ze twee zware operaties ondergaan.
    De “stille doder” werkt gewoon verder alsof er niets aan de hand is en de overheid kijkt de andere kant uit want als we dood gaan dan moeten ze geen pensioen meer betalen.

  11. Hout rook betekent sowieso dat je verkeerd stookt met te weinig zuurstof en een te lage temperatuur. Als je “goed” stookt komen er wel gassen uit je schoorsteen maar geen zichtbare rook. Ik stook zelf hout en vraag mijn buren het te melden als ze last van me hebben. Ik ben groot voorstander van de Duitse methode. Dwz een stookverbod als je kachel niet voldoet aan de strenge Duitse normen en een boete als je verkeerd stookt of je niet houdt aan het stook verbod. Een kachel hoort niet te roken en niet te ruiken.
    Als je “foutstook” aanpakt dan heb je geen houtrook.

    1. Beste Dennis,

      Het klinkt goed, maar is helaas geen oplossing van het probleem. Waar hout verbrand wordt op welke manier dan ook komen schadelijke stoffen vrij. Deze hoeven niet perse in de zichtbare rook te zitten. Ultrafijnstof en andere schadelijke stoffen kunnen ook in dampen zitten die vrijkomen bij de verbranding. Mensen die hier gevoelig voor zijn zullen dit ook ervaren. Voor anderen die er ‘geen last’ van hebben is het overigens ook ongezond. Gezond houtstoken bestaat helaas niet. Ik pleit voor een geheel verbod. Uiteindelijk beter voor ieders gezondheid en het milieu. Mvg Eva

      1. Dag Eva.
        Dat antwoord had ik een beetje verwacht. Ik probeer je niet te overtuigen en ik denk dat jij mij niet overtuigd krijgt. Heel vervelend als mensen overlast veroorzaken door slecht te stoken. Ik stook bewust hout omdat gas en andere fossiele stoffen die we uit de aarde halen op een andere manier schadelijk zijn namelijk doordat je die zogenaamd onschadelijke verbrandingsgassen extra toevoegt aan de atmosfeer. Ik verbouw mijn eigen groenten en fruit. Zodat dit niet met het vliegtuig van de andere kant van de wereld hoeft te komen. Ik fiets naar mijn werk op een zelf gelaste fiets omdat ik geen auto wil rijden. Het ligt eraan welke rapporten je leest. Degene die ik lees geeft aan dat er in de opstartfase inderdaad onvolledige verbranding is.
        Maar als je goed stookt kom je tot een bijna volledige verbranding met weinig brandstof en co2 en h2o en nox als verbrandingsproducten. Dat is ook zo wanneer je een auto start. Wat je daarna doet gaat het om lijkt me. Laat je je auto lang stationair draaien of rijdt je volgens het nieuwe rijden met correct opschakelen en veel en lang uitrollen of vol gas zo hoog mogelijk in de toeren brandstof slurpen. Zo is het ook met houtstoken is mijn overtuiging. Voldoende zuurstof met blauwe vlam in de gloei fase gebruik makend van lokaal snoeihout dat goed gedroogd is.. dan is er zo min mogelijk schadelijke uitstoot. Kan je niet zo stoken dan moet je een verbod krijgen. Als je verkeerd auto rijdt…. moet je een rij verbod krijgen.
        Als je buren last van je hebben…. moet je samen zoeken naar een oplossing

    2. Dennis,

      Wij krijgen inmiddels gezondheidsklachten van houtkachels rondom ons, op 50 – 300 m afstand. De meesten schoorstenen laten geen zichtbare rook zien, maar het stinkt wel enorm. Alle stokers die wij gesproken hebben beweren de stooktips zorgvuldig na te leven. Het is -afhankelijk van de windrichting- regelmatig (2 van de 3 dagen, van september t/m april) niet te harden. Stank-niveau “jaarwisseling” . Hout-stook moet in woonwijken op z’n minst beperkt worden. Bijvoorbeeld alleen avonds en bij voldoende wind volgens stookwijzer.nu

    3. Houtstoken zonder verspreiding van stank is een utopie. We ruiken het altijd als ze aan staan.

    4. hoi Dennis, Wat denk je dat er met hout gebeurt als je het verbrandt? Dat het dan helemaal verdwijnt? Nee dus, hout verandert altijd in heel veel fijnstof. Daar word ik, als astma patiënt, heel benauwd van. Zelfs als je het niet of nauwelijks ruikt. Want fijnstof ruik je niet. Met mij zijn er 750.000 longpatienten die hier ook benauwd van worden (aldus longfonds). Een op de 5 nieuwe longpatienten komt door de fijnstof (zegt het longfonds). Bij jou in de buurt dus ook. Veel mensen durven dit niet te zeggen en lijden in stilte. Dus denk niet dat je omgeving geen last heeft en stop alsjeblieft met stoken.

    5. Rondom ons zijn 9 gezinnen met haarden. Na een kwartier zien we bij geen van allen rook, maar na drie kwartier tot een uur weee wel na op ieuw opgooien van hout. Het betekent hele dagen, avonden en nachten rook in huis, niet tot slecht kunnen ventileren, een voortdurend ontstoken keel, pijn aan de ogen, in de nacht heel erg dizzy worden terwijl de luchtreiniger aanstaat.
      Goed stoken bestaat niet! Een aantal huizen verderop slaat het neer. Niet bij uw eigen buren. Stop ermee. Nu!
      Houd jezelf niet voor de gek.
      Bij mij is inmiddels keelkanker geconstateerd. Ik heb zelf nog nooit gerookt, kom nooit in een kroeg, maar loop dit op dankzij jullie!

  12. Ik heb hier ook van die stokende buren. Ik ruik het met de ramen en deuren dicht. Ben dan ook kort van adem.
    Het erge is dat iedereen hier in huis een ziekte heeft die te maken heeft met luchtvervuiling. Wij zitten in de miserie en zij doen maar op.

  13. DE oplossing is simpel en politiek haalbaar.
    Geen verbod, iedereen mag houtstoken.
    Maar zoals elke vorm van milieuverontreiniging moet je er wel een (stook) milieuvergunning voor aanvragen. Net zoals een kapvergunning kunnen stokers een stookvergunning aanvragen welke gemeld wordt in het lokale krantje en waar buren bezwaar tegen kunnen maken.
    Schone stokers en en stokers in afgelegen gebieden krijgen die vergunning want tegen hun zal geen bezwaar worden gemaakt.
    Buren van vuile stokers kunnen bezwaar maken en die vuile stokers krijgen geheel terecht dan dus geen vergunning.
    Ook de schone stokers en kachelbranche lobby zouden hier voorstander van moeten zijn want zij beweren immers dat je zonder overlast kan stoken.
    Een goed neveneffect van deze regeling is dat de rollen worden omgedraaid. Als een stoker in een woonwijk een vergunning wil hebben dan zal de stoker in gesprek moeten met zijn buren om stookafspraken te maken, wetende dat als hij zich er niet aan houd dat hij zijn vergunning niet krijgt. Dit werkt vele malen beter dan wanneer nu de rookslachtoffers bij de stoker moeten gaan vragen of er afspraken mogelijk zijn, waar de stoker in 9 van de 10 gevallen negatief op reageert omdat er voor hem toch geen consequenties zijn.
    Geeft burgers zelf de mogelijkheden om de houtrookproblemen aan te pakken zonder een algemeen houtstook verbod.
    Een vergunningsregeling zou de ideale oplossing zijn.

    1. In woonwijken zou houtstoken op z’n minst beperkt kunnen worden tot de avond, en dan alleen bij voldoende wind (stookwijzer.nu). Dat kan via de plaatselijke APV. Voorbeeld Venray. Daarnaast kan men proberen de houtstoker op te voeden/dan wel met vergunningen gaan werken, maar zal niet werken. Want dan moet je achter de voordeur gaan kijken en controleren. Onhaalbaar.

    2. Super goed idee. Hoe praktisch maken? Lokale politiek beinvloeden etc..

    3. Aardig plan, lijkt het in eerste instantie. Maar wat als je ergens komt te wonen, waar vorige bewoners de ellende van stokende buren al geaccepteerd hebben? Is zo’n vergunning dan nog terug te draaien?
      En wanneer je de verantwoordelijkheid bij burgers legt om vergunningen tegen te houden, dan kunnen dwaze stokers met een beetje intimidatie hun eigen zin eenvoudig doordrijven.

      Het zou beter zijn wanneer er in dichtbebouwd gebied, een algeheel stookverbod zou gelden. De overheid moet de gezondheid van burgers beschermen tegen de kankerverwekkende uitstoot van primitieve hobbies van compleet onredelijke holbewoners.

  14. Waarom stookt de Nederlandse regering dan hout en snoeiafval om energie op te wekken?
    En dat noemen ze dan ook nog groene energie.

    1. Omdat de Nederlandse regering lak heeft aan het welzijn van een deel van haar bewoners; kijk maar naar de aardbevingen in Groningen of de toeslagaffaire met de belastingdienst. Zolang het voldoet aan de -tekort schietende- regels wast men hun handen in onschuld. Inmiddels is het duidelijk dat biomassacentrales helemaal niet goed zijn voor het broeikaseffect. CO2 , CO, NOx, koolwaterstoffen en fijnstof veroorzaken ook het broeikaseffect ! Dat is al jaren bekend. Net zoals eerder met de diesel auto kijkt onze regering (niet gehinderd door enige kennis) alleen naar CO2.
      Andere voorbeelden van wanbeleid: windturbines in stedelijk gebied; zonnecellen op landbouwgrond, terwijl er (platte) daken genoeg zijn. Inmiddels zijn de insecten bijna verdwenen. Het gaat prima met Nederland …

  15. Gelukkig hebben wij jullie als buren en veel dank voor die informatie over houtkachels.
    Hier in België staan we nergens !
    Reeds 10 jaar ondergaan wij bijna dagelijks de stank en de rook veroorzaakt door de kachel van de achterbuur.Soms is het kotsen in de tuin en dikwijls moet ik naar binnen vluchten als ik buiten aan het werken ben.
    Politie bellen helpt niet wegens gebrek aan wetten,buur vriendelijk aanspreken ook niet,hem in gebreke stellen via aangetekende zending ook niet. Bijna dagelijks namen we video films van de rook en soms vuurspuwende schouw waar de rook niet verticaal kan worden afgevoerd en zonden dan telkens een mail naar de politie maar die belanden blijkbaar bij de spam berichten.
    Nu zijn we voor de derde maal naar de Vrederechter gestapt en wachten de uitslag af.
    We zijn echt ten einde raad en voelen ons gegijzeld door die “stille doder”.

    1. Hier net zo. Ook al 10 jaar in de rook. Niets helpt bij mijn olie- en houtstokende buren. Ik heb ze er een paar keer over aangesproken maar het kan hen niet schelen dat hun rook linea recta mijn huis inwalmt. Het is duur volk dat met niemand rekening denkt te hoeven houden en ze zijn absoluut niet technisch, weten niet hoe ze verstandig moeten stoken. Ze stoken met mist en met slecht hout (volgens hun houthandelaar). Omdat ik mijn huis nu potdicht houd en dus niet kan luchten heb ik last van mijn longen. De ramen open laten kan niet want dan zijn de raamposten vanbinnen zwart bij het wekelijkse afsoppen. Mijn was kan nooit buiten en als ik het binnen hang kan ik niet luchten omdat mijn ramen niet open kunnen. Ruzie maken met buren wil ik ook niet. Want op zich zijn het heel aardige mensen. Ze hebben alleen geen verstand en dat is jammer. Dus nu ben ik aan het accepteren dat mijn gezondheid naar de verdommenis gaat. Ook ik voel me een gijzelaar in mijn eigen huis. Het liefst ging ik hier weg maar dat kan helaas niet.

    2. Zelf heb ik oliestook maar bijna het hele dorp stookt hout uit de omliggende bossen. Vaak is het nauwelijks uit te houden en zet dan regelmatig het raam open maar buiten stinkt het dan nog erger dan binnen. Tijdens de zomermaanden heb je er geen last van. Het enige wat helpt is verhuizen. Daar komt bij dat ik de schoorsteenpijp niet vertrouw. Als de kachel aanspringt moet ik het raam open zetten. Vooral mijn ogen bijten en heb een verstopte neus. Mijn longen doen het gelukkig nog.

  16. Op deze zomerse dagen veranderd ons dorpje in een derde wereldland. Zoveel terraskachels en BBQ vuren dat het lijkt of je in India bent. En een enorme geur van hout ook die door windstilte ook nog blijft hangen. Ik pleit voor een totaal verbod van open vuur in de duinen want frisse lucht is hier op het platteland ver te zoeken.

    1. Wat een onzin dat als je “goed stookt” er geen rook uit de pijp komt en het dus niet schadelijk zou zijn. Hoe goed je ook kan stoken en wat voor een goedgekeurde turbokachel je ook hebt en met voor een “schoon” hout je ook stookt. Er komen heel veel giftige gassen uit de pijp die direct schadelijk zijn voor mens en dier! Dus kom niet met dat argument aanwaaien want dat is pertinent niet waar.

      1. Wat voor een giftige gassen heb je het dan over? Bij een goede verbranding komt CO2 en water vrij. Bijvoorbeeld dioxine die genoemd wordt, daar snap ik niks van, die komt vrij bij verbranding van kunststof waar een Chloorverbinding in zit (bv PVC). Het lijkt me onwaarschijnlijk dat dat in een boom voorkomt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *