E-sigaret 95% minder schadelijk

Geplaatst op Geef een reactie

E-sigaret 95% minder schadelijk volgens Public Health England (PHE).
Met een e-sigaret inhaleert de gebruiker dampen in plaats van rook. Vaak wordt dit als een hulpmiddel bij het stoppen met roken gezien. Is dit terecht?

De elektronische sigaret

De elektronische sigaret, ook wel bekend als e-sigaret, is een alternatieve manier om nicotine te inhaleren. In plaats van te roken noemt men de toediening dampen. De e-sigaret gebruikt geen tabak. Op het mondstuk zet men een vulling met een vloeistof die door een zuigbeweging wordt omgezet in dampen. De vloeistof in de patronen bestaat uit propyleenglycol, plantaardige glycerine en/of polyethyleenglycol 400 naast aroma’s en een variabele hoeveelheid nicotine (al zijn er ook nicotine-vrije patronen op de markt verkrijgbaar.) De e-sigaret is populair als vervanger van de gewone sigaret. Omdat het als hulpmiddel bij stoppen met roken kan fungeren, heeft de elektronische sigaret in landen als België en de Verenigde Staten de status van medicijn.

Naar de Startersets →

Is de e-sigaret schadelijk?

Toch is de e-sigaret al jaren controversieel. Regelmatig verschijnen in media artikelen die waarschuwen over de schadelijkheid van dampen, dat soms zelfs schadelijker wordt geacht dan het roken van tabak. Recent onafhankelijk onderzoek in opdracht van Public Health England (onderdeel van het Ministerie van Volksgezondheid) komt tot een aantal conclusies die gunstig uitpakken voor de gebruikers van e-sigaretten. De belangrijkste conclusies zijn:
– Volgens de beste raming zijn e-sigaretten 95% minder schadelijk dan roken.
– Ongeveer de helft van de bevolking weet niet dat e-sigaretten veel minder schadelijker zijn dan gewone sigaretten.
– Er is geen bewijs gevonden dat e-sigaretten een introductie vormen voor roken door kinderen of niet-rokers.
Verder werd geconcludeerd dat verreweg de meeste gebruikers van e-sigaretten rokers of ex-rokers zijn die de verdampers inzetten om te stoppen met roken of een terugval van roken te voorkomen. Er komt steeds meer bewijs dat het hoogste percentage van succesvol stoppen met roken nu wordt gezien onder rokers die e-sigaretten gebruiken naast lokale hulpprogramma’s. Aangezien de risico’s voor de gezondheid met dampen veel kleiner zijn dan met roken en het laatste nog steeds de grootste doodsoorzaak is, moet alles worden ingezet om zoveel mensen te laten stoppen met roken. Dat een groeiend percentage mensen e-sigaretten net zo schadelijk als roken beschouwd, wordt door onafhankelijke onderzoekers als een probleem gezien.

Adviezen over e-sigaretgebruik

Het onderzoek leidt tot de volgende adviezen:
– E-sigaretten kunnen rokers helpen met stoppen met roken en ook al zijn ze niet compleet risicovrij is het gevaar een fractie in vergelijking met roken.
– E-sigaretten bieden een goedkopere en breedschalige manier om roken te reduceren in sociale groepen waar roken in hoog aanzien staat. Dit geldt ook voor het hoge percentage rokers onder mensen met psychische stoornissen.
– Het potentieel van e-sigaretten in de gezondheidzorg is afhankelijk van de manier waarop het rokers kan helpen zonder dat het een ingang biedt aan kinderen en niet-rokers. Een afgemeten regulering is hiervoor gewenst.
– Hulpdiensten voor stoppen met roken zijn het meest effectief en zij moeten actief open staan voor rokers die willen stoppen met hulp van de e-sigaret.
– Gezondheidswerkers moeten de juiste informatie geven over de relatieve risico’s van dampen ten opzichte van roken.
– Het beste dat rokers kunnen doen is compleet en definitief te stoppen met roken. Daarbij moeten bewezen hulpmiddelen worden aangeboden. Rokers die willen stoppen met behulp van e-sigaretten wordt aangeraden om bij dit proces professionele hulp te zoeken.

Update 12-9-2019 van PHE
Het advies van PHE blijft ongewijzigd. Vapen (dampen) is niet helemaal zonder risico’s, maar is veel minder schadelijk dan het roken van tabak. Er is geen situatie waarin het voor uw gezondheid beter zou zijn om te blijven roken in plaats van volledig over te schakelen op dampen. Roken doodt elk jaar duizenden en het creëren van een rookvrije generatie is een van onze topprioriteiten. Vapen is een fractie van het risico van roken en maakt het veel waarschijnlijker dat je succesvol zult stoppen dan alleen op wilskracht vertrouwen. Hoe eerder je stopt met roken, hoe beter.

Naar de Startersets →

Bron: https://www.gov.uk/government/news/e-cigarettes-around-95-less-harmful-than-tobacco-estimates-landmark-review

Zie ook: VS en VK zien vapen heel anders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *