Dampen of Roken

Geplaatst op Geef een reactie

Dampen of roken? Het is een zeer goede vraag die veel wordt gesteld. En hoe zit het met dampen en roken in de horeca? Wat is het verschil tussen dampen en roken? En hoe werkt de e-sigaret vraagt u zich af?

Dampen of Roken: wat is schadelijker?
Dampen of Vapen is de benaming voor het ‘roken’ van een e-sigaret, waarbij men geen tabaksrook met schadelijke stoffen in- en uitademt, maar damp. Geen waterdamp maar damp. Hierdoor kan men dus stellen dat dampen minder schadelijk is dan het roken van tabak voor uzelf en de omgeving.
De keuze tussen dampen of roken en wat schoner is voor de omgeving, is dan snel gezegd hoewel dampen natuurlijk ook schadelijk blijft voor de gezondheid en dus zeker niet gezond is! Zowel roken als dampen is schadelijk! Of men nu kiest voor dampen of roken: beide varianten bevatten nicotine wat een zeer verslavende stof is. Echter, er zijn ook vloeistoffen (e-liquids) voor de e-sigaret zonder nicotine. Deze vloeistoffen staan dus bekend als e-liquid, liquid of dampvloeistof. Nicotinegehaltes worden aangegeven in milligram. 0 milligram is zonder nicotine. 12 milligram nicotinegehalte staat gelijk aan de normale tabak sigaret. Onderzoeken wijzen wel uit dat dampen 95% minder schadelijk is dan tabak.

Dampen of Roken in de horeca
We weten allemaal dat roken en inmiddels ook dampen in openbare ruimtes, zoals in de horeca, verboden is. Er gaan zelfs stemmen op om het rookverbod door te trekken naar het terras. Ook rondom sportvelden mag men niet meer roken of dampen om het veld of op de tribune. Dampen of roken: de keuze kan voor rokers dan zeker vallen op het ‘schonere’ dampen. Helaas valt dampen tegenwoordig onder de tabakswet en daardoor is dampen niet meer mogelijk op plaatsen waar roken is verboden. Hoewel veel uitgaansgelegenheden nog niet goed om weten te gaan als iemand dampt en wordt het hier en daar nog wel eens gedoogd. Echter, het mag dus niet.

De trend is nu naar rookvrije generatie. Groningen is de eerste gemeente van Nederland die streeft naar een rookvrije gemeente. Men wil van Groningen een rookvrije stad maken maar dit zal komende jaren onmogelijk zijn gezien nog veel te veel generaties verslaafd zijn aan de tabak. Dit proces zal tientallen jaren kosten maar uiteindelijk zal het wel lukken. Wij van Roken.nl pleiten dan ook voor een verhoging van de leeftijdsgrens van 18 naar 21 of 23 jaar.

Dampen of Roken: de risico’s
Dampen (e-sigaret) en Roken (normale sigaret) brengen wel verschillende gezondheidsrisico’s met zich mee. Omdat een e-sigaret ook nicotine kan bevatten, kan dit ook schadelijk zijn tijdens de zwangerschap voor de ongeboren vrucht. Dat is wel een punt om bij stil te staan, wanneer men zwanger is, zwanger wil worden of borstvoeding geeft.

Veel mensen denken dat dampen van een e-sigaret helpt om te stoppen met roken. Dit klopt grotendeels: het kan gebruikt worden ter vervanging van een sigaret, maar aangezien het aantal milligram nicotine niet wordt afgebouwd onderhoudt men met dampen van een e-sigaret wel de nicotineverslaving. Uiteraard kunt u het nicotinegehalte ook afbouwen met de e-sigaret door steeds een lagere milligram te kiezen en uiteindelijk op 0 milligram – zonder nicotine- uit te komen. Het kan dus wel degelijk als een stopmiddel tegen roken worden gezien mits u een doel stelt om het nicotinegehalte af te bouwen naar 0 mg, om vervolgens de e-sigaret ook te laten staan.

Naar de Startersets →

Naar de E-Liquids →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *