Dampen of Roken

Geplaatst op Geef een reactie

Dampen of roken? Het is een zeer goede vraag die veel wordt gesteld. En hoe zit het met dampen en roken in de horeca? Wat is het verschil tussen dampen en roken?

Dampen of Roken: wat is schadelijker?

Dampen of Vapen is de benaming voor het ‘roken’ van een e-sigaret, waarbij men geen tabaksrook met schadelijke stoffen uitademt, maar damp. Hierdoor kan men dus stellen dat dampen minder schadelijk is dan het roken van tabak voor de omgeving. De keuze tussen dampen of roken en wat schoner is voor de omgeving, is dan snel gezegd hoewel dampen natuurlijk ook schadelijk blijft voor de gezondheid. Zowel Roken als Dampen is schadelijk! Maar of men nu kiest voor dampen of roken: beide varianten bevatten nicotine wat een zeer verslavende stof is. Echter, er zijn ook vloeistoffen voor de e-sigaret zonder nicotine. Deze vloeistoffen noemen wij e-liquid of liquid. Nicotinegehaltes worden aangegeven in milligram. 0 milligram is zonder nicotine. 11 milligram nicotinegehalte staat gelijk aan de normale tabak sigaret. Onderzoeken wijzen wel uit dat dampen 95% minder schadelijk is dan tabak.

Dampen of Roken in de horeca

We weten allemaal dat roken in openbare ruimtes, zoals in de horeca, verboden is. Er gaan zelfs stemmen op om het rookverbod door te trekken naar het terras. Ook rondom sportvelden kan het zomaar gebeuren dat men niet meer mag roken om het veld of op de tribune. Dampen of roken: de keuze kan voor rokers dan zeker vallen op het ‘schonere’ dampen. Helaas valt dampen tegenwoordig onder de tabakswet en daardoor is dampen niet meer mogelijk op plaatsen waar roken ook is verboden. Hoewel veel uitgaansgelegenheden nog niet goed om weten te gaan als iemand dampt en wordt het hier en daar nog wel eens gedoogd.
De trend is nu naar rookvrije gemeenten. Groningen is de eerste gemeente van Nederland die streeft naar een rookvrije gemeente. Men wil van Groningen een rookvrije stad maken maar dit zal komende jaren onmogelijk zijn gezien nog veel te veel generaties verslaafd zijn aan de tabak.

Dampen of Roken: de risico’s

Dampen (e-sigaret) en Roken (normale sigaret) brengen wel verschillende risico’s met zich mee. Omdat een e-sigaret ook nicotine kan bevatten, kan dit ook schadelijk zijn tijdens een zwangerschap voor de ongeboren vrucht. Dat is wel een punt om bij stil te staan, wanneer men zwanger is, zwanger wil worden of borstvoeding geeft. Veel mensen denken dat dampen van een e-sigaret helpt om te stoppen met roken. Dit klopt niet helemaal: het kan gebruikt worden ter vervanging van een sigaret, maar aangezien het aantal milligram nicotine niet wordt afgebouwd – zoals tijdens een kuur met een nicotinepleister, nicotinekauwgom of zuigtablet wel gebeurt – onderhoudt men met dampen van een e-sigaret wel de nicotineverslaving. Uiteraard kunt u het nicotinegehalte ook afbouwen met de e-sigaret door steeds een lagere milligram te kiezen en uiteindelijk op 0 milligram – zonder nicotine- uit te komen.

Naar de Startersets →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *