Hypnose

Stoppen met roken onder hypnose is een veelbesproken methode. Voor de een helpt hypnose, voor de ander niet. Toch is het geen vreemd hulpmiddel.

Wat is hypnose?

We kennen allemaal wel de filmpjes van een hypnotiseur waarbij hij of zij mensen laat kakelen als een kip of andere rare dingen laat doen onder hypnose. Maar wat is hypnose nu precies? Kortgezegd is hypnose een staat van bewustzijn waarbij de gehypnotiseerde zich in een staat van trance bevindt. Deze trance helpt diegene zich beter te concentreren op een bepaald onderwerp, maar het helpt ook dingen te herinneren. Uit onderzoek is gebleken dat de hersenactiviteit tijdens een hypnose vergelijkbaar is met de hersenactiviteit die wordt gemeten in de periode tussen waken en slapen. De gehypnotiseerde is dus bij bewustzijn en kan zich volledig ontspannen.
hypnose

Waarom zou hypnose helpen bij stoppen met roken?

Tijdens een hypnose is het mogelijk om te praten met de hypnotiseur, maar ook om zich volkomen te concentreren op zichzelf. In deze staat van bewustzijn kan de hypnotiseur helpen om tot in het diepste bewustzijn te accepteren dat men wil stoppen met roken. Tijdens de hypnose zal de hypnotiseur praten met de cliënt. Omdat men onder hypnose volkomen openstaat voor suggesties, is het mogelijk om de suggestie van stoppen met roken compleet te omarmen. Daarbij kan men helpen met de lichamelijke of sociale ontwenningsverschijnselen, zoals het missen van een sigaret bij de koffie of een sigaartje na het eten. Of hypnose ook ontwenningsverschijnselen als eetbuien en nervositeit compleet wegneemt, is niet zeker en verschilt van persoon tot persoon.

Is hypnose een wondermiddel?

De een staat zeer sceptisch tegenover het idee van hypnose, terwijl de ander geen moeite heeft om het te proberen. Stoppen met roken is natuurlijk erg moeilijk en wanneer men extra ondersteuning wenst op een geestelijk vlak kan hypnose gewoon uitproberen. Uiteraard is hypnose geen wondermiddel: men moet toch echt zelf stoppen met roken. Hypnose kan daarom alleen maar helpen wanneer u er volledig achterstaat te stoppen met roken en uw diepste bewustzijn hier ook van wil overtuigen. Hypnose is geen erkende geneeswijze – hoewel het soms wel in praktijken wordt toegepast – maar vraag gerust uw arts eens naar de mogelijkheden.

Naar de Startersets →

3 gedachten over “Hypnose

  1. Als je erachter staat en van het roken afwil is dit een goede methode, ben blij dat ik het heb gedaan!!

    1. Beste Gea..welke hypnotiseur was je? Zou ik graag willen weten. Mvg

  2. ben wel eens eeder gestopt 4 maanden maar ik was stom om elke keer een trekie te nemen als we uit gingen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *