Heat-not-burn

Alternatieven voor roken worden gekenmerkt door het feit dat er geen verbranding plaatsvindt. Bij de meeste e-sigaretten wordt een vloeistof verwarmd waardoor er een damp vrijkomt, al dan niet met nicotine. IQOS verwarmt geen vloeistof maar een tabakstick. Hierbij komen ook de nicotine en aroma-bestanddelen vrij, zonder verbranding. Daarom heet dit type e-sigaret “Heat-not-Burn”, wat letterlijk wil zeggen: verwarmen zonder te verbranden. De meest schadelijke bestanddelen in de rook van een sigaret zijn het resultaat van de verbranding van tabak. Verwarmde tabak en e-sigaretten zijn een betere keuze voor volwassen rokers maar niet bestemd voor niet-rokers.
Een Heat-not-Burn systeem bestaat uit een elektronisch apparaat enerzijds en tabaksticks anderzijds. Tabak verwarmen lijkt qua ritueel erg op roken. Dit komt omdat tabaksticks, net zoals een traditionele sigaret, bestaan uit een filter en echte tabak. Het gebruik van echte tabak zorgt voor een authentieke smaak. Het gevoel van roken dus, maar met de eigenschappen van vapen.

IQOS is momenteel het enige product op de (Nederlandse) markt dat tabak verwarmt. De tabakssticks voor IQOS zijn verkrijgbaar onder de merknaam HEETS. IQOS en HEETS werden ontwikkeld door Philip Morris International op basis van 20 jaar wetenschappelijk onderzoek.

IQOS 2.4 Plus is het basismodel, waarbij de laadtijd tussen elke tabakstick ongeveer 4 minuten bedraagt.

Met de IQOS 3 Duo kunnen 2 tabaksticks na elkaar gebruikt worden zonder herladen.