Gevolgen van roken

Dat roken niet gezond is, weet u ongetwijfeld. Maar wat zijn precies de nadelige effecten? Waardoor worden ze exact veroorzaakt? En is de e-smoker een goed alternatief om de risico’s te verminderen?

Bewust van de risico’s

In de beginjaren van de sigaret was niemand zich bewust van de gevolgen. Mensen rookten volop: thuis, in restaurants en cafés, op de werkvloer, in de auto en op straat, ook in de buurt van kinderen. Of sterker nog: kinderen kregen vroeger soms al op jonge leeftijd een sigaret van hun vader toegestopt. Tegenwoordig is dat ondenkbaar. We kennen de gezondheidsrisico’s, zijn inmiddels gewend aan het rookverbod in horeca en openbare gebouwen, en zullen het niet in ons hoofd halen om onze jonge zoon of dochter tot roken aan te zetten. Veel mensen stoppen met roken, al dan niet met hulpmiddelen als de e-sigaret of nicotinepleisters, -kauwgum en -tabletten.

Naar de Startersets →

Gevolgen van roken

Laten we de gevolgen van roken eens onder de loep nemen. Welke risico’s kleven er aan reguliere sigaretten? Wie rookt, heeft meer kans op:

 • Hart- en vaatziekten
 • Verschillende soorten kanker (waaronder longkanker, slokdarmkanker, strottenhoofdkanker, mondkanker, maar ook vormen van kanker elders in het lichaam)
 • COPD, ofwel chronische aandoeningen aan de longen en luchtwegen, zoals astma, bronchitis en longemfyseem
 • Verlaagde vruchtbaarheid
 • Oogziekten als grijze en groene staar
 • Maagzweren
 • Verslechterde lichamelijke conditie, die niet alleen tot een verminderd uithoudingsvermogen leidt, maar ook het herstel na ziekte en operaties vertraagt

Minder ernstig, maar ook onwenselijk:

 • Verminderde reuk en smaak
 • Slechte adem
 • Rokersgebit: verkleurde tanden, kiezen en/of vullingen
 • Tandvleesontstekingen
 • Rokershoest
 • Slechtere huid: grauwe teint, huidveroudering en rimpelvorming

Ingrediënten sigaret

Al deze aandoeningen worden veroorzaakt door de chemische stoffen in tabak. De grootste boosdoeners daarvan zijn teer en koolmonoxide. Steekt u een reguliere sigaret op, dan worden deze stoffen via de mond, keel, luchtwegen, longen en vervolgens het bloed in uw lichaam opgenomen, waar ze (zoals inmiddels bekend) veel schade kunnen aanrichten. Wilt u blijven roken of het roken op een verantwoorde manier afbouwen, dan is het dus raadzaam deze toxische stoffen te mijden. Hoe dat kan? Met de elektronische sigaret. Zie voor meer informatie de pagina ingrediënten sigaret.

E-sigaret minder ongezond

Bij de e-sigaret rookt u geen tabak maar een e-liquid. E-liquids bevatten niet de bovengenoemde giftige stoffen, maar bestaan uit een voor consumptie goedgekeurde basisvloeistof, veilig verklaarde smaakstoffen en nicotine. Hierdoor is e-smoking aanzienlijk minder ongezond dan gewoon roken. De giftige stoffen in reguliere sigaretten hebben nog eens een extra schadelijke werking doordat ze tijdens het roken worden verbrand. Bij de e-smoker is sprake van verdamping en niet van verbranding, waardoor ook deze kwalijke gevolgen van roken worden vermeden.

2 gedachten over “Gevolgen van roken

 1. Het tast de “elastine” aan onder de opperhuid waardoor deze deze zijn houwvast verliest en gaat hangen met in elkaar rimpelen. Dus als je op je 50ste er uit wilt zien als 65+, moet je gaan roken.
  De nicotine activeert de stofwisseling en dat lijkt wel gunstig om af te vallen, maar is slechts tijdelijk, omdat je stofwisseling op een gegeven moment zegt: “doe het zelf maar” en stopt functioneren. Uiteindelijk moet men voortdurend de stofwisseling op gang helpen met roken omdat men zich onbehagelijk voelt en voortdurend je lichaam moet opstarten en kost jaren om dat enigszins te herstellen, maar nooit helemaal.

 2. De tijdens zijn Engelstalige studie, en nu nog de voorbereiding daarop, bij ons wonende Egyptische neef, rookt helaas wel. Is er Arabische/Egyptische, of Engelse text waarin de gevaren en risico’s van roken duidelijk naar voren komen? Zo ja, wilt u deze text, of het adres waar deze op internet staat dan mailen naar mij?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *