E-sigaretten helpen meer rokers te stoppen dan pleisters en kauwgom

LONDEN: E-sigaretten zijn bijna twee keer zo effectief in het stoppen met roken. Andere behandelingen voor nicotinevervanging, zoals nicotinepleisters, zuigtabletten en kauwgom, zijn volgens de resultaten van een grootschalig klinisch onderzoek minder effectief dan de elektronische sigaretten.

De studie, waarbij bijna 900 rokers betrokken waren, vond dat 18% van de gebruikers van e-sigaretten na een jaar rookvrij was, vergeleken met 9,9% die probeerde te stoppen met het gebruik van andere producten.

“Dit is geweldig nieuws voor rokers die willen stoppen”, zegt Richard Miech van de universiteit van Michigan in de Verenigde Staten, die e-sigaretten heeft bestudeerd, maar niet bij deze proef betrokken was. “Dit bewijs is overtuigend.”

E-sigaretten bevatten geen tabak, maar bevatten nicotine in vloeistoffen – beter bekend onder dampers als e-liquid – die de gebruiker inhaleert in de damp. Veel grote tabaksfabrikanten, waaronder British American Tobacco, Imperial Brands en Japan Tobacco, verkopen e-sigaretten.

Het gebruik van e-sigaretten, of ‘vapen’, wordt door veel gezondheidsexperts als een effectieve manier beschouwd voor rokers om tabak op te geven, maar de wetenschappelijke gemeenschap is verdeeld over hun potentiele voordelen voor de volksgezondheid.

Onafhankelijke deskundigen zeiden dat de laatste proef, gefinancierd door het Britse National Institute for Health Research en uitgevoerd door onderzoekers van de Queen Mary University in Londen, robuust en goed uitgevoerd was.

Sommige onderzoeken hebben eerder gesuggereerd dat e-sigaretten rokers kunnen helpen terug te bezuinigen of helemaal te stoppen, maar andere onderzoeken hebben de bezorgdheid geuit over het gebruik ervan bij tieners.

Deze studie, gepubliceerd in het New England Journal of Medicine, vond een sterker e-sigareteffect dan eerdere onderzoeken. De onderzoekers zeiden dat dit mogelijk komt door de opname van rokers die hulp zoeken, het bieden van face-to-face-ondersteuning en de gebruikers van e-sigaretten hun eigen vloeistoffen laten kiezen.

In het onderzoek werden 886 rokers willekeurig verdeeld in groepen om een levering maximaal drie maanden aan nicotine vervangende producten te ontvangen, zoals nicotinepleisters, nicotinekauwgom, zuigtabletten en sprays, of een startpakket met e-sigaretten met een of twee flesjes liquid en aanmoediging om hun eigen keuze van toekomstige leveringen te kopen.

Alle deelnemers werden ook getest om te zien of ze nog tabakssigaretten rookten en wekelijks een-op-een ondersteuning hadden gedurende ten minste vier weken. De onderzoekers zeiden dat een reden waarom e-sigaretten effectiever bleken te zijn, kan zijn dat ze betere afstemming van nicotinedosissen op individuele behoeften mogelijk maken.

Jamie Hartmann-Boyce, gedragsdeskundige aan de Oxford University in Groot-Brittannië, zei dat de studie bijdraagt aan het groeiende bewijs dat e-sigaretten de gezondheid kunnen verbeteren door rokers te helpen stoppen.

“Er is meer onderzoek nodig naar de effecten van langdurig gebruik van elektronische sigaretten, maar deskundigen zijn het erover eens dat e-sigaretten aanzienlijk minder schadelijk zijn dan roken, dus overschakelen zal waarschijnlijk aanzienlijke gezondheidsvoordelen opleveren”, zei ze.

Bron: Download de nejm.org rapport (PDF)

1 gedachte over “E-sigaretten helpen meer rokers te stoppen dan pleisters en kauwgom

  1. Sinds 1 januari 2020 ben ik gestopt met roken en ben overgestapt op de Justfog Q16 starterset, met Green Star tabak liquid en dat bevalt mij prima. Geen behoefte meer aan zware shag waarvan ik er 6 pakjes per week van rookte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *