De VS en het VK zien vapen heel anders. Waarom?

(CNN) Een uitbraak van een vapen-gerelateerde ziekte in de Verenigde Staten heeft honderden ziektes veroorzaakt en kan in verband worden gebracht met de dood van zeven mensen en een epidemie van vapen onder jongeren wordt een “volksgezondheidscrisis” genoemd.
UK en US over vapen
De regering van president Donald Trump is verhuisd om smaken voor e-sigaretten te verbieden en er zijn waarschuwingen om helemaal te voorkomen dat ze vapen, en na het vapen-gerelateerde ziekte, heeft tiener nu longen zoals ‘een 70-jarige’ maar in het VK lijkt er geen uitbraak van vapen-gerelateerde ziekte te zijn. De populariteit van vapen is ook niet gestegen onder jongeren die nooit hebben gerookt. E-sigaretten zijn eerder omarmd als een manier voor volwassenen om te stoppen met brandbare sigaretten. Inderdaad, de gezondheidsautoriteiten in het Verenigd Koninkrijk staan achter hun steun voor e-sigaretten als hulpmiddel bij het stoppen.
“Als je niet rookt, damp dan niet” zei John Newton, directeur van gezondheidsverbetering bij Public Health England. “Maar als je rookt, is er geen situatie waarin het voor je gezondheid beter zou zijn om door te gaan met roken in plaats van volledig over te schakelen op vapen.
“Het advies van PHE blijft dat e-sigaretten een fractie zijn van het risico van roken, en het gebruik ervan maakt het veel waarschijnlijker dat je succesvol zult stoppen dan alleen op wilskracht vertrouwen.”

Wat is anders? Regelgeving, met name met betrekking tot reclame en promotie, en het nicotinegehalte in dampproducten.
“In het VK is de cultuur dat dit een vervangingsproduct is en geen initiatieproduct,” zei Bonnie Halpern-Felsher, een professor in de kindergeneeskunde van Stanford Medicine’s afdeling Adolescent Medicine.

Het grote vape-debat
In een recensie van vorig jaar ontdekte Public Health England dat vapen 95% minder schadelijk is dan het roken van conventionele sigaretten en 20.000 mensen per jaar hielp stoppen. Het bureau was bezorgd dat meer dan de helft van de rokers ‘ten onrechte geloofde dat vapen net zo schadelijk is als roken.’

JUUL
Hoe sociale media nicotine hypedden voor een nieuwe generatie, “Er is veel publiek misverstand over nicotine,” zei het lichaam, met “minder dan 10% van de volwassenen begrijpen dat de meeste schade aan de gezondheid door roken niet wordt veroorzaakt door nicotine.”
Het zei ook dat de bezorgdheid over het gebruik van e-sigaretten als toegangspoort tot roken onder jongeren niet werd ondersteund door bewijs in het Verenigd Koninkrijk, waar regelmatig vapen onder jongeren die nog nooit hebben gerookt minder dan 1% is. “Een vergelijkbare keuze aan smaken bestaat in de VS en het VK en toch hebben we hier niet dezelfde niveaus van jeugddampen. Onze veel lagere tarieven zijn te wijten aan onze veel strengere reclamevoorschriften en mogelijk onze lagere nicotinecap,” een woordvoerder van de volksgezondheid Engeland zei donderdag. Halpern-Felsher merkte die verschillen ook op.
“In het VK laten ze allereerst advertenties niet op dezelfde manier toe en krijg je geen advertenties voor jonge mensen,” zei Halpern-Felsher. Buitenreclame in bussen is bijvoorbeeld toegestaan, maar “e-sigarettenbedrijven zijn gewoon niet aanwezig op sociale media en op tv of radio.”
In de Verenigde Staten waren meer dan een kwart van de middelbare scholieren huidige gebruikers van e-sigaretten in 2019, volgens voorlopige cijfers van de National Youth Tobacco Survey die vorige week werden onthuld.

Juul verhoogde het nicotinegehalte en concurrenten volgden, zegt de studie.
In het VK gebruikt 3,3% van de 11- tot 18-jarigen e-sigaretten “minder dan wekelijks” en 1,6% gebruikt ze ten minste wekelijks.
De EU-tabaksproductenrichtlijn, die in 2016 van kracht is geworden, bevat regels voor de productie, presentatie en verkoop van e-sigaretten in de lidstaten. Dit omvat beperkingen op etikettering, verpakking en reclame. Eind 2020 moet er een EU-rapport over de gezondheids- en milieurisico’s van e-sigaretten verschijnen.
EU-voorschriften beperken ook e-sigarettenvloeistoffen die in vapen worden gebruikt tot een nicotinesterkte van niet meer dan 20 mg / ml, maar in de VS bevatten sommige Juulpods 59 mg / ml, waardoor ze krachtiger zijn.
Een 5% nicotine Juulpod bevat “de hoeveelheid nicotine gevonden in twee pakjes sigaretten – anderhalf tot twee pakjes,” zei Halpern-Felsher. “Terwijl het VK dat niet zou toestaan.”
Juul zegt dat een sterkte van 5% Juulpod is ontworpen om één pakje sigaretten te vervangen in termen van het aantal trekjes en de nicotinesterkte. Het bedrijf zegt dat zijn studies “consequent hebben aangetoond dat het gebruik van JUUL-producten met 5% nicotinesterkte resulteert in een nicotine-opname vergelijkbaar met, maar lager in concentratie dan een sigaret,” en dat Juul’s “nicotine-ervaring” is ontwikkeld om volwassen rokers te helpen overgang van brandbare sigaretten.

Regelgevende verschillen
Dat wil niet zeggen dat er geen zorgen zijn over de veiligheid van e-sigaretten in het VK.
Uit een onderzoek uit 2018 bleek dat, onder jongeren in Groot-Brittannië, degenen die ooit hadden gerookt meer kans hadden om te vapen – en degenen die ooit een e-sigaret hadden gebruikt, zelfs als ze geen rokers waren, hadden meer kans om te beginnen roken.
Volksgezondheid Engeland zei dat vapen ‘niet helemaal zonder risico’s is’ en benadrukte dat vapers ‘door het VK gereguleerde e-vloeistoffen moeten gebruiken en nooit het risico mogen lopen om zelfgemaakte of illegale e-vloeistoffen te vapen of stoffen toe te voegen, die schadelijk kunnen zijn’.

‘I was non-stop Juuling on storm’: 10 studenten over hun verdampingsverslavingen
En de UK Medicines and Healthcare products Regulatory Agency zei 62 meldingen van bijwerkingen in verband met e-sigaretten waren gemeld door het publiek en gezondheidswerkers tussen 20 mei 2016 en 6 september 2019.
Het is ver verwijderd van de Verenigde Staten, waar ziekte en verslaving de krantenkoppen hebben binnengehaald.
De CDC zegt dat er 380 bevestigde en waarschijnlijke gevallen van longziekte zijn geassocieerd met het gebruik van e-sigaretproducten of vapen. Het is niet duidelijk wat de ziekten veroorzaakt, hoewel sommige patiënten THC, het psychoactieve ingrediënt in marihuana, hebben gebruikt. De Amerikaanse Food and Drug Administration zei ook in augustus dat het 127 meldingen van epileptische aanvallen onderzocht die mogelijk verband houden met vapen.
De stappen van de regering Trump om e-sigarettenaroma’s te verbieden “zullen als een krachtig hulpmiddel dienen dat de FDA kan gebruiken om de verontrustende trend van het gebruik van e-sigaretten voor jongeren te bestrijden. We moeten snel optreden tegen gearomatiseerde e-sigaretproducten die vooral aantrekkelijk zijn voor kinderen, “Waarnemend FDA-commissaris Dr. Ned Sharpless zei vorige week. “De enorme vooruitgang die we hebben geboekt bij het terugdringen van het gebruik van tabak voor jongeren in de VS, komt in gevaar door deze aanval op het gebruik van e-sigaretten.

De mythen en mysteries van het vapen-fenomeen ontwarren
“Niemand wil dat kinderen verslaafd raken aan nicotine, en we zullen de volledige reikwijdte van onze regelgevende autoriteit zorgvuldig en grondig blijven gebruiken om deze groeiende crisis in de volksgezondheid aan te pakken.”
Sommigen in het VK waren kritisch over het plan van de regering Trump.
Dan Marchant, de eigenaar en oprichter van Vape Club in het Verenigd Koninkrijk en de oprichters van de Britse Vaping Industry Association, waarschuwt dat het verbieden van producten kunnen “het creëren van een zwarte markt” – een argument dat is gedaan door de Amerikaanse vaping voorstanders.
“We weten dat verbod niet werkt. Regulering werkt wel,” zei Marchant. “Vanuit het perspectief van het VK hebben we een zeer sterk gereguleerde markt… De ziekten die worden gemeld, correleren niet echt met de ingrediënten in professioneel vervaardigde e-liquids.”
Professor Linda Bauld, professor in de volksgezondheid aan de Universiteit van Edinburgh, zei dat het een vergissing zou zijn voor de Verenigde Staten om gearomatiseerde e-sigaretten te verbieden.

Een zesde persoon stierf aan een vapen-gerelateerde longziekte. Dit is wat u moet weten.
“Het is waar dat een toenemend aantal Amerikaanse tieners gearomatiseerde vapen hebben geprobeerd of recent hebben gebruikt en dit heeft alarm veroorzaakt. Maar door al deze producten van de markt te verwijderen, vergeet het voorgestelde Amerikaanse beleid dat de smaken een belangrijk onderdeel zijn van de oproep tot volwassen rokers die proberen te stoppen met roken’, zei ze.
“In Europa hebben gearomatiseerde e-sigaretten bijgedragen aan de recente daling van het roken door volwassenen en uit goed uitgevoerde gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken blijkt dat deze producten mensen helpen stoppen.”

Uitzicht op vapen over de hele wereld
Volgens gegevens- en onderzoeksbedrijf Euromonitor zouden ongeveer 35 miljoen mensen over de hele wereld e-sigaretten of nieuwere warmte-niet-verbrande producten gebruiken.
Ze zijn populair bij rokers op veel plaatsen die proberen de gewoonte af te schrikken, omdat ze de drang naar nicotine bevredigen terwijl ze de blootstelling aan de teer en gifstoffen van verbrande tabak verwijderen, maar velen maken zich zorgen dat ze nieuwe verslavingen aan nicotine creëren, vooral onder jongeren.
Overheden over de hele wereld zijn verdeeld over vapen. Volgens het Global State of Tobacco Harm Reduction- rapport hebben 39 landen de verkoop van e-sigaretten of nicotinevloeistoffen verboden. Noorwegen verbiedt de verkoop van e-sigaretten die nicotine bevatten, evenals Australië. Er zijn verboden in Japan, Thailand en Singapore, en volgens voorgestelde wetgeving in Hong Kong kunnen vapers gevangen worden gezet.

Nieuwe resultaten binnen krijgen van Dr. Sanjay Gupta elke dinsdag van het CNN Health-team kunt u zich aanmelden via de website van CNN.
Dr. Vinayak Prasad, hoofd van het tabakscontroleprogramma van de Wereldgezondheidsorganisatie, vertelde CNN donderdag in een e-mail dat de WHO “actief de ontwikkelingen in de VS en andere landen in de gaten hield en te zijner tijd de regeringen zal bijwerken”, eraan toevoegend dat zijn lidstaten heeft geen soortgelijke longziekten gemeld als die in de Verenigde Staten.
De organisatie heeft ook geen gewicht geworpen achter het gebruik van e-sigaretten als een manier om te stoppen.
“De wetenschappelijke gegevens over e-sigaretten als hulpmiddelen bij het stoppen zijn niet doorslaggevend en er is een gebrek aan duidelijkheid over de vraag of deze producten een rol spelen bij het stoppen met roken”, zei het wereldwijde gezondheidsorgaan in een rapport van juli. “Er zijn ook reële zorgen over het risico dat zij vormen voor niet-rokers die ze beginnen te gebruiken, met name jongeren.”
CNN’s Jacqueline Howard heeft bijgedragen aan dit rapport.

Zie ook: e-sigaret 95% minder schadelijk dan tabak volgens PHE

2 gedachten over “De VS en het VK zien vapen heel anders. Waarom?

  1. Vape nu ongeveer een jaar, ben blij dat ik met het echte roken gestopt ben, het afbouwen van de nicotine gaat goed zit nu op 12 mg om de 3a4 maanden verlaag ik. Ga nu naar 6mg, zoals het nu gaat ben ik eind dit jaar op 0mg. dus ik ben trots op mij zelf dat ik na 35 jaar roken bijna klaar ben.
    Dus doe je best allemaal, over 100 jaar bestaat de e-sigaret ook niet meer..GR Eugene

  2. Ja dat elektrisch roken is wel duur maar een pakje sigaretten is nog duurder! De gezondheid, ja dat is echter aan jezelf. Alles wat je inademt aan nicotine is ongezond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *