Cold Turkey

Cold Turkey stoppen met roken is in één keer stoppen met roken, zonder hulpmiddelen. Alhoewel, bij de Cold Turkey mag men best hulp inschakelen. Helaas blijkt wel dat slechts circa 3% het lukt om cold turkey te stoppen met roken. Dit percentage ligt vele malen hoger met de elektrische sigaret.

Cold Turkey: stoppen in alle hevigheid

Het is een term die veel genoemd wordt: Cold Turkey. Wanneer men in één keer de verslaving afwendt en in volle hevigheid de strijd met de ontwenningsverschijnselen aangaat, die stopt via de Cold Turkey methode. De term Cold Turkey komt eigenlijk uit de drugsverslavingszorg waarbij men wel Cold Turkey moet stoppen. Vervolgens rollen de emoties, afkickverschijnselen en stemmingswisselingen in een razendtempo over de stopper heen. Omdat een rookverslaving minder heftig is dan een drugsverslaving, zijn ook de ontwenningsverschijnselen anders. Toch kan men er flink ziek van zijn, en rare dingen willen doen om toch maar iets van tabakswaren in handen te krijgen. Wie dus op deze wijze stopt, moet er wel 100% achter staan.

Cold Turkey met hulpmiddelen

Als men goed kijkt stopt bijna iedereen Cold Turkey. Het is immers niet de bedoeling om na het uitmaken van die laatste sigaret, sigaar, pijp of waterpijp er daarna nog eentje op te steken. Alleen mensen die eerst het gebruik minderen en dus geleidelijk afbouwen stoppen eigenlijk niet ineens. Stopt u van het ene op het andere moment, maar wilt u niet alleen de ontwenningsverschijnselen te lijf, dan kunt u de Cold Turkey methode combineren met hulpmiddelen. Producten met therapeutische nicotine bijvoorbeeld helpen perfect bij wie Cold Turkey is gestopt. Ook lasertherapie, personal coaching, acupunctuur en zelfhulpboeken kunnen prima ondersteunen in deze periode. Bijvoorbeeld het boek van Allen carr.

Cold Turkey: hou het vol

Cold Turkey stoppen is moeilijk, vooral wanneer u daarnaast geen hulpmiddelen wenst te gebruiken. Echter zijn een glas water drinken, het roken vervangen door een lolly of een pepermuntje in de mond doen wanneer men zin heeft in een sigaret ook vormen van hulpmiddelen die u toepast nadat u Cold Turkey gestopt bent. Wees niet bang om het vol te houden, hoe erg u ook snakt naar tabak. Omarm en herken de ontwenningsverschijnselen die na Cold Turkey te zijn gestopt zich kunnen voortdoen en geef uzelf de grootste slagingskans door uw Cold Turkey stoppoging te ondersteunen met een hulpmiddel. Zo houdt u het zeker vol.

Naar de Startersets →

5 gedachten over “Cold Turkey

 1. Hallo

  Cold turkey vanaf 28-5-2021 11:30.

  Na 35 jaar zware shag gerookt te hebben .

  Ik gebruik nu mint kauwgom (suikervrij) op de momenten waar ik normaal gesproken zou roken.

  Vrouw en dochter blijven roken.

  Succes allemaal

 2. Vandaag met mijn 2e poging begonnen.
  Mijn eerste poging dateert alweer van 20 jaar geleden. Ik ben bu 61 en ben al meer dan 40 jaar in gevecht met tabak. Een paar maanden geleden ben ik cold turkey gestopt met marihuana, dat was makkelijk, alcohol was ik nooit fan van. Maar tabak zit al meer dan 40 jaar in mijn systeem. Ik ben er klaar mee, en weet dat dit een heftig gevecht gaat worden.

 3. Ook ik behoor tussen de cold-turkeys 🦃. Mijn methode was simpel: ik had 1 “noodsigaret”. Die mocht ik alleen gebruiken als de nood het allerhoogste was. Dat moment is nooit gekomen. Want wanneer is de nood van een sigaret nou op je hoogst? Wat als je hem na die ene tentamen nog harder nodig hebt? Ik ben 2 dagen voor de tentamen gestopt. (Eentje die ik al 3x over had gedaan). Tentamen en het stoppen met roken beide behaald. Ik heb mijn gedrag afgeleerd door het te vervangen met een ander patroon wat ik al heel lang graag wilde maar geen motivatie voor had: sporten. En ik kan je vertellen dat na 1:30 in de gym, je geen klap op je longen wilt. Jullie kunnen het!! Dit was overigens mijn eerste en laatste stoppoging. Het viel mee, want ik was op het ergste voorbereid. Accepteer de moeilijke momenten. Ga wat doen. Ga naar buiten. Geniet van de nu echt frisse lucht.

 4. Netjes Herman!

 5. Niettegenstaande ik blijk te behoren bij de 3 % plotsstoppers. (coldturkeymethode) was dit voor mij de enige mogelijkheid. (stilaan afbouwen werkte niet)
  Ik was daarvoor al minstens vijftigmaal gestopt voor diverse perioden, gaande van uren, dagen, weken, maanden en zelfs eens gedurende vier jaren.
  Mijn geslaagde ’therapie’ bestond er in: veel bruiswater drinken en veel fruit (vooral appelen) eten.
  Ondertussen houd ik dit al 34 jaar vol.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *