Champix

Champix is een ontwenningsmiddel dat helpt bij het stoppen met roken. Zo sluit Champix de nicotinereceptoren af, maar geeft wel een fijn gevoel.

Champix: receptgeneesmiddel bij stoppen met roken

Wanneer iemand echt wilt stoppen met roken, maar al menig poging de mist in heeft zien gaan omdat men niet met de ontwenningsverschijnselen om kon gaan, kan gelukkig ook bij de huisarts of apotheek terecht voor een ontwenningsmiddel: Champix. De werkzame stof van dit geneesmiddel is varenicline. De werking van Champix is te vergelijken met Tabex, met het enige verschil dat Tabex een middel op natuurlijke basis is. Champix kan bijwerkingen geven, zoals misselijkheid, duizeligheid en slaperigheid. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Echter: wanneer u last heeft van slaperigheid en duizeligheid dan is het verstandig niet deel te nemen aan het verkeer.

Champix: zo werkt het

Veel stoppers geven aan dat de ontwenningsverschijnselen het ergste zijn om mee om te gaan. De ontwenningsverschijnselen ontstaan doordat de nicotinereceptoren in de hersenen niet krijgen wat ze willen hebben: de nicotine. Vervolgens gaan ze er zeurderig om vragen. Als ze eenmaal nicotine krijgen, dan houdt het gezeur op en ontstaat er een fijn gevoel – veroorzaakt door dopamine of endorfine in de hersenen. De varenicline in Champix sluit de receptoren af, zodat ze geen nicotine meer krijgen, maar stimuleert tegelijkertijd de aanmaak van endorfine. Hierdoor geeft Champix hetzelfde genotsgevoel, maar dan zonder de nicotine. Zo kan men met Champix de ontwenningsverschijnselen de baas.

Champix: werkt als een kuur

Champix werkt als een kuur van 12 weken. Men begint met het innemen van de tabletten terwijl men nog rookt. De eerste drie dagen één tablet, de volgende vier dagen tweemaal daags één tablet. Deze tabletten bevatten 0,5mg varenicline. Vanaf week 2 tot en met het einde van de kuur neemt u tweemaal daags één tablet van 1 mg. Ondertussen stopt u met roken tussen dag 8 of 14 van de kuur met Champix. Dit moment is geheel aan u. Maar omdat de nicotinereceptoren al worden gewend aan het verminderen van nicotine dankzij Champix zal u minder trek hebben in een sigaret. Het stopmoment zal een stuk eenvoudiger worden. Raadpleeg wel voordat u met Champix begint uw huisarts of apotheker en lees voor gebruik de bijsluiter aandachtig door, zodat u precies weet hoe het medicijn werkt.

2 gedachten over “Champix

  1. Je moet eerst de witte nemen anders werkt het niet goed meer en je krijgt een droge mond erdoor.

  2. Ik heb een vraag.
    Moet je de eerst de eerste 3 witte pillen gebruiken voor je met de blauwe begint?en werkt champix ook zonder de 3 witte pillen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *