Acupunctuur

Acupunctuur is een eeuwenoude traditionele geneeswijze uit China waarbij drukpunten worden gestimuleerd. Acupunctuur kan helpen bij stoppen met roken.

Acupunctuur: traditionele Chinese geneeswijze

Acupunctuur bestaat al meer dan 2500 jaar en is ontwikkeld in China. In het prille begin werden er waarschijnlijk naaldjes gemaakt van botten of stenen, maar tegenwoordig worden er voor het uitvoeren van acupunctuur lichtgewicht, titanium of roestvrijstalen naalden gebruikt. Acupunctuur heeft te maken met de energiebanen in het lichaam, ook wel de chi genoemd. Wanneer deze banen worden geblokkeerd door bijvoorbeeld een ziekte, aandoening, obstructie in het lichaam of zelfs negatieve emoties, dan kan de energie niet goed stromen. Door midden van acupunctuur worden de energiebanen weer vrijgemaakt. De speciale acupunctuurpunten zijn te vergelijken met reflexzonepunten: hier komen zenuwbanen aan het oppervlak, waardoor dieper gelegen organen en weefsels bereikt kunnen worden.
acupunctuur roken

Acupunctuur & stoppen met roken

Acupunctuur kan zelfs helpen bij het stoppen met roken. Hierbij worden meestal verschillende punten in het oor gestimuleerd met behulp van naaldjes. De stimulatie helpt om de behoefte aan nicotine te verminderen, waardoor de ontwenningsverschijnselen die ontstaan na het stoppen met roken verminderen. Ook kan een sessie acupunctuur de energiebanen vrij maken, zodat de wilskracht toeneemt. Tevens zal acupunctuur helpen om u meer energie te geven. Naast een behandeling worden in de praktijk door de acupuncturist ook veel gesproken met de cliënt en krijgt deze tips om het stoppen vol te houden. Veel mensen zijn sceptisch als het gaat om acupunctuur als hulpmiddel bij het stoppen met roken, maar ook veel mensen hebben er baat bij. U kunt het natuurlijk altijd gewoon proberen.

Acupunctuur: alternatieven

Veel mensen zien tegen acupunctuur op, omdat er naalden bij komen kijken die in het lichaam worden gestoken. In de Westerse cultuur zijn wij daar niet zo heel erg van gecharmeerd. Zou u wel acupunctuur willen uitproberen, maar dan zonder de naalden, dan kunt u bijvoorbeeld softlaser- of lasertherapie proberen. Dit werkt exact hetzelfde als acupunctuur met het verschil dat er infrarood of laserlicht gebruikt wordt om de acupunctuurpunten te stimuleren. Hier voelt u helemaal niets van. Overigens voelt u bij een goede, traditionele Chinese acupuncturist ook weinig tot niets van aanbrengen van de naalden voor de acupunctuur.

Naar de Startersets →

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *